Wat is orthopedie?

Het woord orthopedie werd het eerst gebruikt door Nicolas Andry (1658-1742) in zijn boek 'L'orthopédie ou l'art de prevenir et de corriger dans les enfants les difformités du corps" (1741)' Bovendien bevat dit boek een illustratie van een jong, krom boompje dat het symbool van de orthopedie geworden is .

Het woord orthopedie is opgebouwd uit orthos (recht) en pais (kind). Orthopedie betekent letterlijk: ‘rechtmaken van kinderen' maar de specialisten richten zich al lange tijd op zowel kinderen als volwassenen.Orthopedie is het gebied van de geneeskunde dat zich bezighoudt met de operatieve en niet-operatieve behandeling van mensen met stoornissen aan het houdings- en bewegingsapparaat (botten, spieren en gewrichten).

De orthopedisch chirurg behandelt aangeboren afwijkingen, groeistoornissen en de gevolgen van ongevallen, zowel in de acute fase als bij restafwijkingen na een ongeval. Daarnaast kunnen allerhande ziekten (bijvoorbeeld kanker) gevolgen hebben voor het skelet en ook dan kan de orthopedisch chirurg dit behandelen. Ook richt de orthopedisch chirurg zich op arbeidsgerelateerde aandoeningen en sportblessures. Ten slotte kan de orthopedisch chirurg een belangrijke rol spelen bij het behandelen van degeneratieve aandoeningen, vooral bij slijtage van de gewrichten. Aan het vervangen van gewrichten, zoals de heup en de knie, heeft de moderne orthopedie voor een deel haar bekendheid te danken.

De eerste presentatie die u hier terugvindt gaat over die eerste dagen van de orthopedie.

Veel lees plezier!