Elleboog zenuw-entrapment

Print

Beschrijving

Zenuwinklemming ter hoogte van de elleboog is een veelvoorkomend probleem. Het gaat hier om de elleboogzenuw of de nervus ulnaris (nr 8).
Deze loopt door een tunnel aan de binnenzijde van de elleboog (nr 3) . De tunnel wordt gevormd door het bot van de bovenarm (nr 1) aan de ene zijde en door een stevige bandachtige structuur eroverheen. De zenuw (nr 7) kan in deze tunnel ingeklemd worden . Een zeldzamere aandoening vormt de inklemming van de nervus radialis en de medialis ter hoogte van de elleboog.

Symptomen

Inklemming van de nervus ulnaris geeft meestal symptomen in de hand. De pinkzijde van de hand, de pink en de ringvinger kunnen tintelen, gevoelloos worden of pijn doen. Ook ter hoogte van de binnenzijde van de elleboog kan men soms pijn voelen op de plaats van de inklemming. Die klachten doen zich soms voor na steunen op de elleboog of buigen van de elleboog. Bij langdurige klachten kan de kracht van de pink en de ringvinger verminderen en treedt een verdunning of atrofie van de pinkmuis op. Een inklemming van de nervus medianus kan tintelingen en voosheid ter hoogte van de middenvinger en wijsvinger geven. Krachtsvermindering ter hoogte van de duim kan eveneens worden waargenomen. Compressie van de nervus radialis kan een tenniselleboog nabootsen met pijn ter hoogte van de voorarm met tintelingen en voosheid ter hoogte van de duim.

Onderzoek

In de eerste plaats zal men de ligging van de zenuw onderzoeken. De dokter kan de zenuw voelen door een lichte druk te geven ter hoogte van de elleboogstunnel. Dit is meestal geen aangenaam gevoel en kan vaak ook de symptomen in de hand uitlokken. Door met de duim over de zenuw te rollen kan men de symptomen ook vaak opwekken. Beweeglijkheid en stabiliteit van de elleboog zullen worden onderzocht. Zachtjes tikken op de zenuw kan ook de klachten bevestigen. 
Gevoeligheid van de hand zal worden onderzocht en de knijpkracht van de hand en vingers wordt vergeleken met de gezonde zijde. 
Vaak zal er een röntgenfoto genomen worden om botafwijkingen uit te sluiten. 
Tenslotte kan er nog een electromyografisch onderzoek gedaan worden. Op die manier kan men de elektrische werking van de zenuwen onderzoeken.

Therapieën

In eerste instantie kan getracht worden om een conservatief, functioneel beleid te volgen. Indien dit niet helpt is bij deze aandoeningen een operatieve ingreep aangewezen.

Ingreep

Bij een nervus ulnaris wordt de huid aan de binnenzijde van de elleboog ingesneden zoals bij een golferselleboog. De tunnel wordt dan opgezocht en opengemaakt door de bandachtige structuur aan de bovenzijde door te snijden. Om te voorkomen dat de zenuw later door littekenweefsel opnieuw inklemt wordt deze verplaatst uit de tunnel. Soms wordt de zenuw verplaatst naar de voorzijde van de tunnel en wordt dan onder de huid of onder de spier geplaatst. 

Een nervus radialis compressie wordt via een zelfde toegangsweg geopereerd als een tenniselleboog. 

Een nervus medianus compressie wordt via de voorste zijde van de elleboog geopereerd. Meestal is de oorzaak van deze compressie bij deze laatste twee zenuwen een litteken streng ter hoogte van de spieren.

Complicaties

Het resultaat van de ingreep is afhankelijk van de toestand van de zenuw voor de operatie. Tintelingen, krachtsvermindering en gevoelloosheid kunnen blijven bestaan. Het is belangrijk na te gaan dat deze niet toenemen. Na de operatie zal zich littekenweefsel vormen waardoor de zenuw eventueel opnieuw zou kunnen klemmen. Er bestaat een zeer kleine kans dat de zenuw tijdens de operatie gekwetst zou kunnen worden wanneer ze vrijgemaakt wordt. Zoals bij elke operatie kan er een bloeding optreden ter hoogte van het operatiegebied. Dit gaat gepaard met zwelling, maar zal meestal geen extra behandeling nodig hebben.

Revalidatie

Deze ingreep behoeft geen speciale revalidatie. Soms wordt er voor enkele weken een spalk gegeven. Ontstekingsremmers en pijnmedicatie kan na de ingreep gegeven worden om pijn ten gevolge van de operatie tegen te gaan.

Latest update 01/09/2009.
De uitgever, de FLESSS, is geenszins verantwoordelijk voor de volledigheid en juistheid van deze gegevens. Deze tekst is louter informaief.  De toepasbaarheid van medische gegevens is altijd afhankelijk van de specifieke aard van een casus, en informatie vervangt geen advies of bijstand bij concrete gevallen. De bezoeker blijft zelf volledig aansprakelijk voor de keuze van de door hem geraadpleegde gegevens en voor de gevolgen van het gebruik dat hij maakt van de gegevens.